Zbog nestašice kuverti, u SKB Mostar moguć prekid svih operacija


Osim što se SKB već godinama muči s nedostatkom rezervi krvi, sada su se pojavili i novi. Naime, zbog velike nestašice kuverti, u pitanje je došao nastavak operativnog programa u toj bolnici. Kako je rekao u razgovoru za naš portal, ravnatelj bolnice A. Kvesić se u petak našao s računovodstvom bolnice gdje se razgovaralo o trenutnoj situaciji i ovoj gorućoj temi:

“Stanje je bilo takvo da smo posljednjih mjesec dana imali jedva deset kuverti dnevno. Za jednu renomiranu i javnu ustanovu kao što je naša, to je premalo i pod hitno moramo upaliti sve alarme kako bi se stanje što prije normaliziralo. Protekli tjedan smo imali dva poroda u vozilima Hitne pomoći na putu do bolnice gdje majke i njihove obitelji nisu ni stigle dati kuvertu zbog izvanredne situacije. Znam da je mnogo ljudi na godišnjim odmorima i da su možda zapostavili svoje najmilije u bolnicama, ali ih molimo da se što prije aktiviraju kako bi se popravila financijska bilanca bolnice”, ističe Kvesić koji dodaje: “Molimo ljude da novac bude u domaćoj valuti, dakle konvertibilnim markama jer bolnica godišnje izgubi oko 150 000 maraka na tečaju eura i kune.”

Mostarske knjižare: Zaliha kuverti ima dovoljno

Pokušali smo detaljnije istražiti ovaj slučaj te smo se uputili i u renomirane mostarske knjižare gdje smo željeli saznati jeli u gradu vlada nestašica kuverti: “Osjeti se nagli pad posljednjih mjesec dana. Uobičajena je praksa da se dnevno proda između 120-130 bolničkih kuverti, ali u posljednje vrijeme je to možda jedna ili dvije. Nije do zaliha, već do ljudi”, ističu iz jedne mostarske knjižare.

Ugledne hercegovačke tvornice koje se bave proizvodnjom uredskog materijala, između ostalog i kuverti mole građane za strpljenje u narednom periodu: “Trenutno je stanje dobro, ali bi moglo doći do smanjenja zaliha kuverti.  Ulazimo u predizbornu godinu i ne možemo napripraviti kuverti za Elektroprivrdeu i Eronet.”

Slučajni prolaznici su također zaprepašteni, pogotovo umirovljenici: “Jezus i Marija sine. Triba doktorima davat pa pobogu tribaju i oni odnečeg živit. Nije to u redu, a nit je kulturno ne dat im ništa”, ističe umirovljenica Anka B. (71) koja je za tri posljednja srčana zahvata iskeširala po 500 eura.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, godišnje se na ovaj način nefiskaliziranih financijskih transakcija u bolnicama širom BiH utaji gotovo 850 milijuna maraka poreza.

A sad stvarno.

SKB Mostar je hitno potrebna krv te molimo sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu i daju krv. Sve informacije mogu dobiti u Transfuzijskom centru SKB Mostar.

 

Komentari

komentari


reset password

Back to