Prosvjedima obilježen 1. maj – Dan žalosti u spomen na rad


Građani BiH sinoć su diljem zemlje obilježili 1. maj – Dan žalosti u spomen na rad. Većina stanovništva je demonstrativno napustila domove i izišla na ulice, parkove i šume gdje su vandalskim činovima paljenja vatre izrazili nezadovoljstvo zbog  511 571 nezaposlenih.

Članovi predsjedništva su se zbog opasnosti i prijetnji povukli na jadransku obalu u svojim Škodama gdje borave i dan danas.

Naša ekipa obišla je jučer prigradsko naselje Buna kod Mostara gdje je organizirana skupina više od 5000 ljudi izrazila svoj bunt paleći šumsko drveće i ćumur brenerima.

„Četrnaest godina sam nezaposlen i redovno svake godine prosvjedujemo na Buni. Želimo pokazati da nismo samo statistički broj već da smo živi i da postojimo“, ističe jedan od prosvjednika.

Za vrijeme našeg boravka, zatekli smo i anonimnog mladića koji je palio ugalj, drveća i meso: „Sramotno je ovo što nam se događa. Marginalizirani smo na prigradska naselja, ne dozvoljavaju nam da prosvjedujemo u gradu. 16 godina sam nezaposlen, živim s majkom i osjećam da je raji došlo preko glave i da je ovo kap koja je prelila čašu. Najavljujemo novi prosvjedni val u četvrtak, 15.06. na Tijelovo i trajat će sve do nedjelje. Želimo poslati jasnu poruku da želimo raditi!“

Organizator prosvjeda koji je započeo spontano Facebook eventom „Roštiljanje na Buni“ nije očekivao da će ovo postati masovni događaj: „Napravio sam to iz zafrkancije za sebe i raju, ali evo izgleda da se još raje nalazi u istoj situaciji i spremni su izraziti svoje nezadovoljstvo“, poručio je organizator te uputio poruku tročlanom predsjedništvu: „Prosvjedovat ćemo dok ima mesa u državi!“

Komentari

komentari


reset password

Back to