NEVIĐENI KEMIJSKI INŽENJERING: U Hercegovini spojili Uskrs s prvim majem


Da Hercegovci vole kemijat, to je poznato od davnina. Kemijanje se često svodilo na iznalaženje raznih rješenja glede sređivanja poslova ili snalaženja u raznim situacijama. Često su ta kemijanja ostala unutar granica, ali je nedavni kemijski pokus proveden u Gradskoj upravi u Mostaru odjeknuo regijom i šire.

Ono za što smo mislili da je nemoguće i za naše podneblje, konačno je demantirano – spojen je Uskrs s prvim majem. Ovakav inženjering se ne pamti još od spajanja francuske i britanske obale podvodnim tunelom La Manche.

Hrabri team stručnjaka iz Gradske uprave već duži niz godina radi na ovom projektu: „Ma ja vam oduvijek nešto kemijam. Uglavnom su do do sada bila mala i kratka spajanja poput vikenda s Danom državnosti ili Božića s Novom godinom. Tražila sam novi izazov i našla ga u ova dva dana. Pokušavali smo svake godine iznova, aplicirali na projekte Europske Unije i lokalne projekte. Bila su potrebna značajna financijska sredstva. Na sreću, naše rodice iz udruge Livanjska žena donirale su nam 100 000 maraka te smo evo u zadnji tren uspjeli privesti projekt kraju“, ističe Ivanka B., dugogodišnja voditeljica projekta te dodaje: „Prijašnjih godina je najveći problem bio ili prevelik ili premali razmak između Uskrsa i prvog maja. Ili je izazov bio nemoguć ili prelagan. Ove godine je to neka zlatna sredina. Ovo je do sada neviđeno u svijetu – spojiti 14 dana u nizu. Ponosna sam na cijeli team“.

Norveški Nobel Institut koji svake godine dodjeluje Nobelovu nagradu, nominirao je Grad Mostar za Nobelovu nagradu na području kemije: „Možda i najveći kemijski pothvat nakon 1911. i Marie Curie“, stoji u kratkom priopćenju profesora Carl-Henrik Heldina, predsjedavajućeg organizacijskog odbora za dodjelu Nobelove nagrade.

 

Komentari

komentari


reset password

Back to