ELEMENTARNA NEPOGODA Nestašica Jupol kanti pred sezonu branja trešanja


Prve trešnje polako, ali sigurno sazrijevaju i crvene hercegovačku prirodu. Poljoprivrednici su trljali ruke do prije mjesec s obzirom na vremenske prognoze i urod kakav ih očekuje.

Ipak, čini se kako neće sve ići pod špagom. U jaseničkim kuloarima se proširila vijest kako na tržištu nema dovoljnog broja Jupol kanti, privremenog sredstva za pohranu trešanja odmah nakon čina branja.

„Pa sramotno, što reći. Kiselili smo kupus, skupljali krumpire i kupali djecu u njima, a sad ih nema za sezonu trešanja. Velik broj Jupol kanti otišao je u građevinsku industriju za prenošenje otpada. Kontaktirali smo kolege iz Jupola i očekujemo hitan krizni sastanak s njima i ministrom poljoprivrede.“

Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ističe kako je stanje krajnje alarmantno: „Ukoliko se u idućih sedam dana ne riješi ova situacija, morat ćemo proglasiti elementarnu nepogodu. Sav urod će, čini se, strunuti na stablima jer ne postoji posuda koja na bolji, kompaktiniji i ekološkiji način pohranjuje plodove trešnje od Jupol kante. Vlada Federacije, na čelu s mojim ministarstvom, ove godine je donijela i posebnu odluku o subvencioniranju Jupol kanti s 50%. Omogućili smo ljudima da na posebno označenim mjestima mogu izliti nepotrebnu boju koja se nalazi u njima, a posebni filtri će ih pročistiti dok ne dođu do rijeke.“

I dalje se čeka odgovor tvrtke Jupol koja velik dio svoje proizvodnje bazira na BH poljoprivrednicima. Samo u prvom kvartalu ove godine zaposlili su 240 novih radnika koji rade na posebnoj liniji za potrebe našeg tržišta. Nije ni čudno, ako u obzir uzmemo činjenicu da se više od 60% prodaje plasira na poljoprivrednim imanjima gdje služi kao polivalentan proizvod za kiseljenje kupusa, skupljanje krumpira i branje trešanja. 30% prodaje otpada na građevinski sektor gdje služi kao sredstvo prijenosa otpadnih materijala, a samo 10% kupaca Jupol kanti zapravo koristi boju koja se nalazi u njima.

Upitali smo i hercegovačke poljoprivrednike što to Jupol kantu čini tako posebnom: „Dobar omjer cijene i kvalitete. Multifunkcionalno je. Evo primjerice nisam morao kupiti malu kadu za dijete, već poslije kupljenja krumpira malo to saperem i more i mali u nju. Ne hrđa. Otporna je na sve vremenske prilike i ima dobru nosivost. Da nisam znao čiji su, rek’o bih da je Švabo ovo napravio“, ističe jedan od dugogodišnjih korisnika.

Inače, na inicijativu hercegovačkih kućanstava, jupol kanta je uvrštena u SI međunarodni sustav mjernih jedinica kao mjerilo nosivosti – jedna jupol kanta.

Komentari

komentari


reset password

Back to